Etiquetes

, , ,

Este matí he llegit una notícia a la premsa, sobre la destrucció d’un xalet prop de Torrent per furtar-li el ferro de l’estructura. Esta notícia, signada per Laura Sena m’ha deixat parat, perquè arràn d’un treball d’investigació que vaig fer sobre l’Alqueria del Pollastre (1789), i coneguent la ubicació d’este edifici torrentí, m’havia proposat fer un xicotet reconeiximent del seu cas com edifici singular, puix des de l’autovia de Torrent semblava molt interessant el seu aspecte.

Vaig visitar-lo un dia comprovant la seua bellesa i la cura amb la que estava construït, veient rajoles amb decoración fetes ex profeso per el seu embelliment amb taronjes i fulls, i també formant garlandes; finestres, portes i detalls el feen atractiu des d’un punt de vista estètic. Temps més tard, des de la carretera es veia que algú li va prendre foc perque apareixia mostrant-nos una imatge trista, lleja, i amb l’esquelet del sostre ennegrit.

És conegut com “el chalé del francés”, i es trova a la partida de l’Alter, a Torrent, al costat d’un camí prop d’un polígon industrial. El xalet, el manà fer el metge José Castro, en 1929. Des de 1940 passà a altres propietaris al llarg del temps, fins a caure en mans d’una promotora des de l’any 2004.

De la xicoteta joia modernista tan sóls ens queda un tros de façana, però la qüestió és: si tenim un concepte clar d’allò que és valuos o no, tanmateix sembla que hi havia una recomanació d’integrar l’edifici en el proyecte de la creació d’un àrea en eixe mateix espai pel sector terciari. Ara ja no tenim que restaurar res, volent o no, hem tobat la solució perfecta per no tindre més preocupacions a l’hora de restaurar i mantindre un edifici; es deixa pedre, convertint-se en una ruïna.

He parlant amb Laura Sena sobre l’importància de l’edifici per ser de qui era, del pioner de la neuropatia a Espanya, José Castro Blanco.

ADENDA: altres mitjans de comunicació arepleguen i amplien la notícia. Fes clic ací.